Projects

Click here to find out what we make.

Added.VALUE.Pavilion in Heilbronn

Students, researchers and professors of KIT Karlsruhe, together with the architects’ office 2hs, realize a circular pavilion from recycling materials at the Federal Garden Show 2019 in Heilbronn.

The pavilion and garden explore the question of how we and the generations after us can live well and how we can develop our economy positively while the natural resources of our planet become scarcer. 

The floor combines different mineral materials, set in steel frames as 'fallen leaves' of the tree structure. Concrete and brick fractures in various grain sizes, directly reused clinker bricks and WasteBasedBricks from StoneCycling are used. The area between the leaves is formed as a water-bound area of porcelain quarry. Broken plates and cups from production scrap and recycling yards are ground for this purpose and applied as a pure base layer. 

Photo: Felix Heisel

Photo: Felix Heisel

Photo: Zooey Braun

Photo: Zooey Braun

Photo: Jonathan Preker Copterbrothers

Photo: Jonathan Preker Copterbrothers

Photo: Felix Heisel

Photo: Felix Heisel

WasteBasedBricks used for this project

Radish RAW

Radish RAW

BlackPepper RAW

BlackPepper RAW

Salami RAW

Salami RAW

Salt+Pepper Raw

Salt+Pepper Raw

Antwerp's coolest co-working space has a bar made from waste

In August 2016 Belgium based architects Going East approached StoneCycling for an ambitious project in Antwerp's famous WATT Tower. Going East was given the assignment to design a co-working space unique in its kind for Belgium (and since the project is finished one of the 'craftiest' in the world). As most co-working spaces, the one in Antwerp also included a counter and a bar. Instead of choosing a regular material, Going East wanted something different. 

The lead designers had this idea of large panels, inspired on the raw look of StoneCycling's BlackPepper bricks. Always up for a challenge and perhaps a bit naive, we started working together, creating first lab-tests.

Figuring out the right recipe and the right process was the first step. Once that hurdle was taken, we called in the help of a local tombstone production company to get the final look the people at Going East were looking for. 

2016-10-20-PHOTO-00006779.jpg

The final result is a combination of the bottom of the BlackPepper (you normally don't see this side) that is used for the frontside of the bar and counter. For the top, we sliced and polished the panels, revealing its inside to the visitors. The WasteBasedBar and WasteBasedCounter as part of the interior of the co-working space are simply beautiful. 

WasteBasedBricks used in this project

BlackPepper Raw

BlackPepper Raw

 

Photos by Frederik Vercruysse
For more information about the project check the website of Going East