Projects

Click here to find out what we make.

Waste, Nature & More

As Europe’s leading importer and distributor of organic fruit and vegetables, after years of continuous growth, Nature & More (also known as Eosta) was in dire need of more space. Preparations for the design and construction of a new building commenced a few years ago. The resulting building exudes warmth and humanity and may be considered the physical expression of the company’s core values of Authenticity, Togetherness and Social Responsibility. 

The building has many circular and sustainable characteristics. Both the shell and design have a materials passport, which states the materials used to ensure they can be reused as much as possible after demolition.

StoneCycling provided the sustainable wall cladding for the interior: a special Long & Lean Mushroom brick slip.

Check out the photos and how it’s made below.


How it’s made

The designers of Ex Interiors approached us to work with them on a waste based concept for the wall cladding of this sustainable office. Together we selected the Mushroom as the starting point for this special project. We changed the recipe slightly to create a gradient of Mushroom WasteBasedBricks. Additionally Ex Interiors challenged us to create the longest WasteBasedBrick so far. With its 45cm length and different finishes (Raw, Punched and Sliced) we were able to contribute to a lively and warm sustainable interior.

Getting the Waste ready for the Mushroom recipe

Getting the Waste ready for the Mushroom recipe

First samples to get a feeling of the texture and color

First samples to get a feeling of the texture and color

The three looks: Raw, Punched and Sliced

The three looks: Raw, Punched and Sliced

Sustainable and circular brick slips
First Sustainable Mushroom WasteBasedBricks on the wall

First Sustainable Mushroom WasteBasedBricks on the wall

In order to create a color and texture nuance we came up with the idea to use one brick, the Mushroom, and create three types of finishes on it: Raw, Punched and Sliced. In this way we were able to create an efficient production process. Additionally the brick bond allowed the masons to use every little bit of the Mushroom, creating almost no new waste during the construction process.


The result

Queen Maxima opened the office officially last november together with CEO Volkert Engelsman. We are extremely proud to be part of such an ambitious project together with one of the leading specialist in circular and sustainable building Logge Circulair and the architects of Ex Interiors. Together we managed to upcycle 4600 kilo of waste that would otherwise end up in landfills.

Circular and sustainable stairwell of bricks

In Switzerland bricks become walls and walls become bricks again

Together with Werner Sobek (architect), Dirk E. Hebel and Felix Heisel, StoneCycling developed a brick specially designed for dry stacking and disassembly as part of the UMAR project

The result

In the back of this room the dry-stacked wall made from WasteBasedBricks is used to split the room in two parts

In the back of this room the dry-stacked wall made from WasteBasedBricks is used to split the room in two parts

The wall is flexible and can be turned to the side, to increase the space of the room. 

The wall is flexible and can be turned to the side, to increase the space of the room. 

We used different finishes of the same brick to create an exciting surface.  

We used different finishes of the same brick to create an exciting surface.  

About project

The Urban Mining and Recycling (UMAR) Experimental Unit is one of the units at the NEST research building on the campus of the Swiss Federal Laboratories for Materials Science and Technology (Empa) in Dübendorf, Switzerland.

The building design created by Werner Sobek with Dirk E. Hebel and Felix Heisel demonstrates how a responsible approach to dealing with our natural resources can go hand in hand with appealing architectural form. The project is underpinned by the proposition that all the resources required to construct a building must be fully reusable, recyclable or compostable.

This places life-cycle thinking at the forefront of the design: Instead of merely using and subsequently disposing of resources, they are borrowed from their technical and biological cycles for a certain amount of time before being put back into circulation once again. Such an approach makes reusing and repurposing materials just as important as recycling and upcycling them (both at a systemic and a molecular/biological level, e.g. via melting or composting). This conceptual emphasis means that UMAR functions simultaneously as a material laboratory and a temporary material storage.


About the process

Test construction of the wall at the factory

Test construction of the wall at the factory

WasteBasedBrick dry stacking in the making
Test construction of the interior wall

Test construction of the interior wall

Mushroom Circular brick
Mushroom circular brick holding

Brick of choice for this project

For this project we developed a special WasteBasedBrick-variation using the Mushroom as the basis. We changed the recipe a bit to make the bricks fit better with the interior. The idea was to create different colours and textures using one single brick. To do this, we worked with different finishes, such a punched, sliced, raw and we even polished a few. 


Team

StoneCycling played a small part in a bigger project. Nevertheless we are proud to be part of a team of highly professional people and institutes that are making great effort to stimulate innovating building. For more information about the project click here.