Projects

Click here to find out what we make.

At the COS store in Luxembourg the walls are made of Mushroom

The design team of COS stores approached us a last year about a new concept they were working on. Like other clients we work with, such as Starbucks and H&M, the design team is rethinking the way they design, build and maintain their stores. Since launching in 2007, COS has opened stores worldwide in carefully considered locations, applying an architectural design concept that preserves buildings’ original features whilst creating a modern, welcoming space.

Because of the large number of stores COS opens across the world, the impact of the design team can be significant. For this project, which is located in Luxembourg, they approached us with the idea to use the Mushroom SLICED for both the entrance as well as the fitting rooms. We produced both full WasteBasedBricks® Mushroom, as well as brick slips and corner elements to enable them to realise their design. 1620 KG of waste was upcycled in this project.

Photo: Milosz Siebert

Photo: Milosz Siebert

Photo: Milosz Siebert

Photo: Milosz Siebert

WasteBasedBrick® Mushroom Sliced

WasteBasedBrick® Mushroom Sliced

WasteBasedBrick® Mushroom Sliced

WasteBasedBrick® Mushroom Sliced

Antwerp's coolest co-working space has a bar made from waste

In August 2016 Belgium based architects Going East approached StoneCycling for an ambitious project in Antwerp's famous WATT Tower. Going East was given the assignment to design a co-working space unique in its kind for Belgium (and since the project is finished one of the 'craftiest' in the world). As most co-working spaces, the one in Antwerp also included a counter and a bar. Instead of choosing a regular material, Going East wanted something different. 

The lead designers had this idea of large panels, inspired on the raw look of StoneCycling's BlackPepper and Truffle bricks. Always up for a challenge and perhaps a bit naive, we started working together, creating first lab-tests.

Figuring out the right recipe and the right process was the first step. Once that hurdle was taken, we called in the help of a local tombstone production company to get the final look the people at Going East were looking for. 

2016-10-20-PHOTO-00006779.jpg

The final result is a combination of the bottom of the BlackPepper (you normally don't see this side) that is used for the frontside of the bar and counter. For the top, we sliced and polished the panels, revealing its inside to the visitors. The WasteBasedBar and WasteBasedCounter as part of the interior of the co-working space are simply beautiful. 

WasteBasedBricks used in this project

BlackPepper Raw

BlackPepper Raw

 

Photos by Frederik Vercruysse
For more information about the project check the website of Going East

This House in Rotterdam is made from Waste

About 8 months ago the architects of Architectuur Maken visited us with the drawings of their new to build house in the city center of Rotterdam. Together we started a process of developing a WasteBasedBrick that not only is to their liking but also fits in the overall architecture of the street. By playing with a combination of the Caramel Raw & Sliced the facade becomes playful and quite unique. 

On the 21st of May the Guardian wrote about an article "the Rotterdam couple that will live in a house of waste" marking the importance of exploring new ways to go about our planet's resources. This summer, the construction of the house was completed. About 15.000 kilo waste was upcycled into new building materials. The result of this journey can be seen below (photo's by Ossip).

Visiting the factory (photo: StoneCycling)

Visiting the factory (photo: StoneCycling)

Selecting the components for the new brick (photo: StoneCycling)

Selecting the components for the new brick (photo: StoneCycling)

WasteBasedBricks used in this project

Caramel Sliced

Caramel Sliced

Caramel Raw

Caramel Raw

 

Client: Architectuur Maken
Location: Rotterdam

Upcycled waste: 15.000 KG