Projects

Click here to find out what we make.

Too Good To Waste: Bricks Made from Household Garbage

At StoneCycling, we're always searching for new waste streams to produce our WasteBasedBricks®. Preferably, these streams are available on a large scale, constant in quality and don't have a destination yet.

Recently, we were approached by waste and energy company AVR from Rotterdam in The Netherlands. They have been converting residual waste from municipalities, factories, households and other companies into energy and raw materials since the 70s, processing around 2.4 million tonnes of residual waste annually.

With the motto 'Too good to waste', they turned out to be the perfect partner for StoneCycling and together with Mineralz (a company active in cleaning contaminated soil and recycling mineral residual streams into secondary raw materials), we started a study to find out if we could work with remains of the residual waste at AVR.

Photo Credit: Architectuur Maken

Photo Credit: Architectuur Maken

The result

The first test batch of 3500 bricks went directly (back) to AVR to create a new reception area of their office in Rozenburg, The Netherlands.

Over 35% of the bricks consist of AVR's residual products and it really shows visitors what is possible in terms of decreasing the mountain of waste that we have in our country - and how beautiful that can look!

Photo Credit: Architectuur Maken

Photo Credit: Architectuur Maken

Photo Credit: Architectuur Maken

Photo Credit: Architectuur Maken

Photo Credit: Architectuur Maken

Photo Credit: Architectuur Maken

Photo Credit: Jeroen van der Wielen FORZ(R)Glaze tiles by Studio Mixtura

Photo Credit: Jeroen van der Wielen FORZ(R)Glaze tiles by Studio Mixtura

In addition to StoneCycling, there are many more great sustainable initiatives in this space. Curious what the reception area looks like, but not able to visit in person? Then take a look at the 360 VR-Tour.

Illustration Credit: Architectuur Maken

Illustration Credit: Architectuur Maken

Read more about this project on the following websites:

LOCATION PROJECT: Rozenburg, The Netherlands

ARCHITECTURAL DESIGN: Fokkema & Partners, Architectuur Maken

BRICKS USED: Special WasteBasedBrick® designed for AVR

UPCYCLED WASTE: 5400 KG

At the COS store in Luxembourg the walls are made of Mushroom

The design team of COS stores approached us a last year about a new concept they were working on. Like other clients we work with, such as Starbucks and H&M, the design team is rethinking the way they design, build and maintain their stores. Since launching in 2007, COS has opened stores worldwide in carefully considered locations, applying an architectural design concept that preserves buildings’ original features whilst creating a modern, welcoming space.

Because of the large number of stores COS opens across the world, the impact of the design team can be significant. For this project, which is located in Luxembourg, they approached us with the idea to use the Mushroom SLICED for both the entrance as well as the fitting rooms. We produced both full WasteBasedBricks® Mushroom, as well as brick slips and corner elements to enable them to realise their design. 1620 KG of waste was upcycled in this project.

Photo: Milosz Siebert

Photo: Milosz Siebert

Photo: Milosz Siebert

Photo: Milosz Siebert

WasteBasedBrick® Mushroom Sliced

WasteBasedBrick® Mushroom Sliced

WasteBasedBrick® Mushroom Sliced

WasteBasedBrick® Mushroom Sliced

Walking on waste

Can we use your products for flooring as well? That was the question of Studio Rian Knop when they approached us. They were working on the new interior of a leading tech company based in Amsterdam. We did have a bit of experience with the WasteBasedBrick used as flooring but not yet on this scale, and not yet for a client that is quickly becoming an impactful worldwide player in their field.

After running additional tests to make sure the product would perform well in the new office, we sent the bricks to the ‘floorman’ who cut the bricks into thin slices of BlackPepper. We used a size of 210*50*15mm for this project. Approximately 3750 kilo waste was upcycled in this project and hundreds of people enjoy their lunch on it every day.

Take a look at the photos (credit: Phenster) below. What do you think?

Waste, Nature & More

As Europe’s leading importer and distributor of organic fruit and vegetables, after years of continuous growth, Nature & More (also known as Eosta) was in dire need of more space. Preparations for the design and construction of a new building commenced a few years ago. The resulting building exudes warmth and humanity and may be considered the physical expression of the company’s core values of Authenticity, Togetherness and Social Responsibility. 

The building has many circular and sustainable characteristics. Both the shell and design have a materials passport, which states the materials used to ensure they can be reused as much as possible after demolition.

StoneCycling provided the sustainable wall cladding for the interior: a special Long & Lean Mushroom brick slip.

Check out the photos and how it’s made below.


How it’s made

The designers of Ex Interiors approached us to work with them on a waste based concept for the wall cladding of this sustainable office. Together we selected the Mushroom as the starting point for this special project. We changed the recipe slightly to create a gradient of Mushroom WasteBasedBricks. Additionally Ex Interiors challenged us to create the longest WasteBasedBrick so far. With its 45cm length and different finishes (Raw, Punched and Sliced) we were able to contribute to a lively and warm sustainable interior.

Getting the Waste ready for the Mushroom recipe

Getting the Waste ready for the Mushroom recipe

First samples to get a feeling of the texture and color

First samples to get a feeling of the texture and color

The three looks: Raw, Punched and Sliced

The three looks: Raw, Punched and Sliced

Sustainable and circular brick slips
First Sustainable Mushroom WasteBasedBricks on the wall

First Sustainable Mushroom WasteBasedBricks on the wall

In order to create a color and texture nuance we came up with the idea to use one brick, the Mushroom, and create three types of finishes on it: Raw, Punched and Sliced. In this way we were able to create an efficient production process. Additionally the brick bond allowed the masons to use every little bit of the Mushroom, creating almost no new waste during the construction process.


The result

Queen Maxima opened the office officially last november together with CEO Volkert Engelsman. We are extremely proud to be part of such an ambitious project together with one of the leading specialist in circular and sustainable building Logge Circulair and the architects of Ex Interiors. Together we managed to upcycle 4600 kilo of waste that would otherwise end up in landfills.

Circular and sustainable stairwell of bricks

Antwerp's coolest co-working space has a bar made from waste

In August 2016 Belgium based architects Going East approached StoneCycling for an ambitious project in Antwerp's famous WATT Tower. Going East was given the assignment to design a co-working space unique in its kind for Belgium (and since the project is finished one of the 'craftiest' in the world). As most co-working spaces, the one in Antwerp also included a counter and a bar. Instead of choosing a regular material, Going East wanted something different. 

The lead designers had this idea of large panels, inspired on the raw look of StoneCycling's BlackPepper bricks. Always up for a challenge and perhaps a bit naive, we started working together, creating first lab-tests.

Figuring out the right recipe and the right process was the first step. Once that hurdle was taken, we called in the help of a local tombstone production company to get the final look the people at Going East were looking for. 

2016-10-20-PHOTO-00006779.jpg

The final result is a combination of the bottom of the BlackPepper (you normally don't see this side) that is used for the frontside of the bar and counter. For the top, we sliced and polished the panels, revealing its inside to the visitors. The WasteBasedBar and WasteBasedCounter as part of the interior of the co-working space are simply beautiful. 

WasteBasedBricks used in this project

BlackPepper Raw

BlackPepper Raw

 

Photos by Frederik Vercruysse
For more information about the project check the website of Going East