Projects

Click here to find out what we make.

In Switzerland bricks become walls and walls become bricks again

Together with Werner Sobek (architect), Dirk E. Hebel and Felix Heisel, StoneCycling developed a brick specially designed for dry stacking and disassembly as part of the UMAR project

The result

 In the back of this room the dry-stacked wall made from WasteBasedBricks is used to split the room in two parts

In the back of this room the dry-stacked wall made from WasteBasedBricks is used to split the room in two parts

 The wall is flexible and can be turned to the side, to increase the space of the room. 

The wall is flexible and can be turned to the side, to increase the space of the room. 

 We used different finishes of the same brick to create an exciting surface.  

We used different finishes of the same brick to create an exciting surface.  

About project

The Urban Mining and Recycling (UMAR) Experimental Unit is one of the units at the NEST research building on the campus of the Swiss Federal Laboratories for Materials Science and Technology (Empa) in Dübendorf, Switzerland.

The building design created by Werner Sobek with Dirk E. Hebel and Felix Heisel demonstrates how a responsible approach to dealing with our natural resources can go hand in hand with appealing architectural form. The project is underpinned by the proposition that all the resources required to construct a building must be fully reusable, recyclable or compostable.

This places life-cycle thinking at the forefront of the design: Instead of merely using and subsequently disposing of resources, they are borrowed from their technical and biological cycles for a certain amount of time before being put back into circulation once again. Such an approach makes reusing and repurposing materials just as important as recycling and upcycling them (both at a systemic and a molecular/biological level, e.g. via melting or composting). This conceptual emphasis means that UMAR functions simultaneously as a material laboratory and a temporary material storage.


About the process

 Test construction of the wall at the factory

Test construction of the wall at the factory

WasteBasedBrick dry stacking in the making
 Test construction of the interior wall

Test construction of the interior wall

Mushroom Circular brick
Mushroom circular brick holding

Brick of choice for this project

For this project we developed a special WasteBasedBrick-variation using the Mushroom as the basis. We changed the recipe a bit to make the bricks fit better with the interior. The idea was to create different colours and textures using one single brick. To do this, we worked with different finishes, such a punched, sliced, raw and we even polished a few. 


Team

StoneCycling played a small part in a bigger project. Nevertheless we are proud to be part of a team of highly professional people and institutes that are making great effort to stimulate innovating building. For more information about the project click here.