Projects

Click here to find out what we make.

At the COS store in Luxembourg the walls are made of Mushroom

The design team of COS stores approached us a last year about a new concept they were working on. Like other clients we work with, such as Starbucks and H&M, the design team is rethinking the way they design, build and maintain their stores. Since launching in 2007, COS has opened stores worldwide in carefully considered locations, applying an architectural design concept that preserves buildings’ original features whilst creating a modern, welcoming space.

Because of the large number of stores COS opens across the world, the impact of the design team can be significant. For this project, which is located in Luxembourg, they approached us with the idea to use the Mushroom SLICED for both the entrance as well as the fitting rooms. We produced both full WasteBasedBricks® Mushroom, as well as brick slips and corner elements to enable them to realise their design. 1620 KG of waste was upcycled in this project.

Photo: Milosz Siebert

Photo: Milosz Siebert

Photo: Milosz Siebert

Photo: Milosz Siebert

WasteBasedBrick® Mushroom Sliced

WasteBasedBrick® Mushroom Sliced

WasteBasedBrick® Mushroom Sliced

WasteBasedBrick® Mushroom Sliced

Colourful condo in Amsterdam

This colourful condo in Amsterdam truly shows what waste can do. Summer must have been something Cecilia & Martijn, the owners of the colourful condo we collaborated on, had on their mind when they approached the architects of Urban Echoes for the design of their house.

Both the architect as well as the client believed strongly in the use of sustainable materials. Together with our R&D department they selected a unique pattern of ten different 'tastes' of WasteBasedBricks®.

Some of the colours were still in research in the laboratory but the client and architect motivated us to develop the products further for to create this colourful and flamboyant facade. Vink Bouw then took over and did the construction of the facade of which the result can be seen below.

They facade is a mixture of the Wasabi Raw & Sliced, Nougat Raw & Sliced, Truffle Raw & Sliced, Caramel Raw & Sliced, and Mushroom Raw & Sliced. 

Photo by  Stijn Poelstra
Photo by  Stijn Poelstra

The interior of the colourful condo designed by Urban Echoes


The making off by Vink Bouw

Circular wall of bricks
Detail of circular bricks
WhatsApp Image 2018-05-31 at 15.58.50 (2).jpeg
WhatsApp Image 2018-05-31 at 15.58.50 (1).jpeg
glinstering.jpg
Bricks made from waste in a wall
WhatsApp Image 2018-05-31 at 15.58.50 (3).jpeg
WhatsApp Image 2018-05-31 at 15.58.50.jpeg

Client: Cecilia & Martijn, private house owners
Architect: Urban Echoes
Construction company: Vink Bouw
WasteBasedBrick of choice: Wasabi, Truffle, Nougat, Mushroom and Caramel
Upcycled waste: 1480 kg

Added.VALUE.Pavilion in Heilbronn

Students, researchers and professors of KIT Karlsruhe, together with the architects’ office 2hs, realize a circular pavilion from recycling materials at the Federal Garden Show 2019 in Heilbronn.

The pavilion and garden explore the question of how we and the generations after us can live well and how we can develop our economy positively while the natural resources of our planet become scarcer. 

The floor combines different mineral materials, set in steel frames as 'fallen leaves' of the tree structure. Concrete and brick fractures in various grain sizes, directly reused clinker bricks and WasteBasedBricks from StoneCycling are used. The area between the leaves is formed as a water-bound area of porcelain quarry. Broken plates and cups from production scrap and recycling yards are ground for this purpose and applied as a pure base layer. 

Photo: Felix Heisel

Photo: Felix Heisel

Photo: Zooey Braun

Photo: Zooey Braun

Photo: Jonathan Preker Copterbrothers

Photo: Jonathan Preker Copterbrothers

Photo: Felix Heisel

Photo: Felix Heisel

WasteBasedBricks used for this project

Radish RAW

Radish RAW

BlackPepper RAW

BlackPepper RAW

Salami RAW

Salami RAW

Salt+Pepper Raw

Salt+Pepper Raw

Under construction: A sustainable facade in New York made of Truffle Raw

Facade made of WasteBasedBrick Truffle Raw in New York

About 1,5 year back we send an e-mail to the Amsterdam based architecture firm Concrete. We love their work and were eager to get in touch with them because we believed our WasteBasedBricks would be a great fit with their projects. We presented our selection of sustainable bricks and a few months later they called us: ‘we’re working on an ambitious and large scale project in New York and we think the Truffle RAW would give the facade the perfect look and feel’.

What followed was a year of closely working together to further develop the Truffle Raw into a brick with the right colour and texture for this project on 11th avenue in Manhattan.

The building, that’s under construction now, is a new residential development at 646 Eleventh Avenue and will become the largest condo offering on Hell's Kitchen's Eleventh Avenue (aka "Auto Row"). The full block-front project replaces a low-slung Lexus dealership and is to bring a 12-story condo with an auto showroom at its ground floor. Construction started early this year and will be completed spring 2020. The building is developed by SK Development together with Ironstate. Construction is done by CMA.

At the moment, production is in full swing. No less than 42 different sizes and shapes of the Truffle Raw are being made at the moment to fully cover each corner and curve of the facade with the shiny grey / silver look.

Location of the project in Manhattan

Location of the project in Manhattan

Drawing of the building

Drawing of the building

The developers of Ironstate and SK development, together with Concrete visit the factory

The developers of Ironstate and SK development, together with Concrete visit the factory

Partner at Concrete Erik Jan inspects the test bricks

Partner at Concrete Erik Jan inspects the test bricks

Texture of the Truffle Raw

Texture of the Truffle Raw

One of 42 shapes of Truffle Raw

One of 42 shapes of Truffle Raw

StoneCycling’s Tom van Soest explains the up cycling process to the clients

StoneCycling’s Tom van Soest explains the up cycling process to the clients

Truffle Raw

Truffle Raw

Keep an eye on this page for more photo’s.

Walking on waste

Can we use your products for flooring as well? That was the question of Studio Rian Knop when they approached us. They were working on the new interior of a leading tech company based in Amsterdam. We did have a bit of experience with the WasteBasedBrick used as flooring but not yet on this scale, and not yet for a client that is quickly becoming an impactful worldwide player in their field.

After running additional tests to make sure the product would perform well in the new office, we sent the bricks to the ‘floorman’ who cut the bricks into thin slices of BlackPepper. We used a size of 210*50*15mm for this project. Approximately 3750 kilo waste was upcycled in this project and hundreds of people enjoy their lunch on it every day.

Take a look at the photos (credit: Phenster) below. What do you think?

Waste, Nature & More

As Europe’s leading importer and distributor of organic fruit and vegetables, after years of continuous growth, Nature & More (also known as Eosta) was in dire need of more space. Preparations for the design and construction of a new building commenced a few years ago. The resulting building exudes warmth and humanity and may be considered the physical expression of the company’s core values of Authenticity, Togetherness and Social Responsibility. 

The building has many circular and sustainable characteristics. Both the shell and design have a materials passport, which states the materials used to ensure they can be reused as much as possible after demolition.

StoneCycling provided the sustainable wall cladding for the interior: a special Long & Lean Mushroom brick slip.

Check out the photos and how it’s made below.


How it’s made

The designers of Ex Interiors approached us to work with them on a waste based concept for the wall cladding of this sustainable office. Together we selected the Mushroom as the starting point for this special project. We changed the recipe slightly to create a gradient of Mushroom WasteBasedBricks. Additionally Ex Interiors challenged us to create the longest WasteBasedBrick so far. With its 45cm length and different finishes (Raw, Punched and Sliced) we were able to contribute to a lively and warm sustainable interior.

Getting the Waste ready for the Mushroom recipe

Getting the Waste ready for the Mushroom recipe

First samples to get a feeling of the texture and color

First samples to get a feeling of the texture and color

The three looks: Raw, Punched and Sliced

The three looks: Raw, Punched and Sliced

Sustainable and circular brick slips
First Sustainable Mushroom WasteBasedBricks on the wall

First Sustainable Mushroom WasteBasedBricks on the wall

In order to create a color and texture nuance we came up with the idea to use one brick, the Mushroom, and create three types of finishes on it: Raw, Punched and Sliced. In this way we were able to create an efficient production process. Additionally the brick bond allowed the masons to use every little bit of the Mushroom, creating almost no new waste during the construction process.


The result

Queen Maxima opened the office officially last november together with CEO Volkert Engelsman. We are extremely proud to be part of such an ambitious project together with one of the leading specialist in circular and sustainable building Logge Circulair and the architects of Ex Interiors. Together we managed to upcycle 4600 kilo of waste that would otherwise end up in landfills.

Circular and sustainable stairwell of bricks

Waste, coffee and bricks

Our WasteBasedBricks carry names such as Truffle, Aubergine and Caramel. Often people ask us if they are made of food waste. This is not the case (otherwise they wouldn’t laste many decades) but we are excited when our materials get applied in interiors and exteriors that tickle our senses. One of our clients did exactly this. Starbucks is working dedicated to make their shops more circular by applying sustainable materials.

The focus of StoneCycling on both sustainability and design has proven to be a perfect match. After a long process the first few Starbucks outlets with StoneCycling WasteBasedBricks are a fact! BlackPepper, Caramel and Nougat bars and coffee-to-go counters can now be seen in the UK and Romania. Hopefully many more will follow.

Below a few photo’s of the projects.

Boekarest-3.jpg

How it’s made

When Starbucks does something, they like to do it good. About two years ago we met their head of design at the Dutch Design Week. A few weeks later we visited their office in Amsterdam to show the range of colours and textures of the WasteBasedBricks. They immediately started working on concepts and designs, got us linked with their quality team in London and challenged us to look at our products in a different way. This resulted in the first few mock-ups featuring our Aubergine, Nougat and Caramel in various Raw and Sliced mixes.

1496997714752.jpeg
1496997714752.jpeg
1497000495297.jpeg
1496997854593.jpeg
1496997914994.jpeg

Working with the designers of Starbucks led to surprising insights for us. By using different levels of ‘thickness’ and combining the Raw and Sliced finishes, a totally new aesthetic was created. This helped us to further explore the things we can do with our products.

The design team was specifically looking for a material that could both be applied inside and outside. After many reviews, quality checks, factory visits and coffees we finally finished the first three projects for Starbucks’ Drive Thru concept. In this concept, our material is used for the coffee bar inside and then extended to the drive-thru counter outside.

The results

Caramel recycled bricks at Starbucks

Client: Starbucks Europe
Architect: Starbucks Design Team
WasteBasedBrick of choice: Nougat, Caramel, BlackPepper
Upcycled waste: 560 kg

In Switzerland bricks become walls and walls become bricks again

Together with Werner Sobek (architect), Dirk E. Hebel and Felix Heisel, StoneCycling developed a brick specially designed for dry stacking and disassembly as part of the UMAR project

The result

In the back of this room the dry-stacked wall made from WasteBasedBricks is used to split the room in two parts

In the back of this room the dry-stacked wall made from WasteBasedBricks is used to split the room in two parts

The wall is flexible and can be turned to the side, to increase the space of the room. 

The wall is flexible and can be turned to the side, to increase the space of the room. 

We used different finishes of the same brick to create an exciting surface.  

We used different finishes of the same brick to create an exciting surface.  

About project

The Urban Mining and Recycling (UMAR) Experimental Unit is one of the units at the NEST research building on the campus of the Swiss Federal Laboratories for Materials Science and Technology (Empa) in Dübendorf, Switzerland.

The building design created by Werner Sobek with Dirk E. Hebel and Felix Heisel demonstrates how a responsible approach to dealing with our natural resources can go hand in hand with appealing architectural form. The project is underpinned by the proposition that all the resources required to construct a building must be fully reusable, recyclable or compostable.

This places life-cycle thinking at the forefront of the design: Instead of merely using and subsequently disposing of resources, they are borrowed from their technical and biological cycles for a certain amount of time before being put back into circulation once again. Such an approach makes reusing and repurposing materials just as important as recycling and upcycling them (both at a systemic and a molecular/biological level, e.g. via melting or composting). This conceptual emphasis means that UMAR functions simultaneously as a material laboratory and a temporary material storage.


About the process

Test construction of the wall at the factory

Test construction of the wall at the factory

WasteBasedBrick dry stacking in the making
Test construction of the interior wall

Test construction of the interior wall

Mushroom Circular brick
Mushroom circular brick holding

Brick of choice for this project

For this project we developed a special WasteBasedBrick-variation using the Mushroom as the basis. We changed the recipe a bit to make the bricks fit better with the interior. The idea was to create different colours and textures using one single brick. To do this, we worked with different finishes, such a punched, sliced, raw and we even polished a few. 


Team

StoneCycling played a small part in a bigger project. Nevertheless we are proud to be part of a team of highly professional people and institutes that are making great effort to stimulate innovating building. For more information about the project click here. 

Antwerp's coolest co-working space has a bar made from waste

In August 2016 Belgium based architects Going East approached StoneCycling for an ambitious project in Antwerp's famous WATT Tower. Going East was given the assignment to design a co-working space unique in its kind for Belgium (and since the project is finished one of the 'craftiest' in the world). As most co-working spaces, the one in Antwerp also included a counter and a bar. Instead of choosing a regular material, Going East wanted something different. 

The lead designers had this idea of large panels, inspired on the raw look of StoneCycling's BlackPepper and Truffle bricks. Always up for a challenge and perhaps a bit naive, we started working together, creating first lab-tests.

Figuring out the right recipe and the right process was the first step. Once that hurdle was taken, we called in the help of a local tombstone production company to get the final look the people at Going East were looking for. 

2016-10-20-PHOTO-00006779.jpg

The final result is a combination of the bottom of the BlackPepper (you normally don't see this side) that is used for the frontside of the bar and counter. For the top, we sliced and polished the panels, revealing its inside to the visitors. The WasteBasedBar and WasteBasedCounter as part of the interior of the co-working space are simply beautiful. 

WasteBasedBricks used in this project

BlackPepper Raw

BlackPepper Raw

 

Photos by Frederik Vercruysse
For more information about the project check the website of Going East

This House in Rotterdam is made from Waste

About 8 months ago the architects of Architectuur Maken visited us with the drawings of their new to build house in the city center of Rotterdam. Together we started a process of developing a WasteBasedBrick that not only is to their liking but also fits in the overall architecture of the street. By playing with a combination of the Caramel Raw & Sliced the facade becomes playful and quite unique. 

On the 21st of May the Guardian wrote about an article "the Rotterdam couple that will live in a house of waste" marking the importance of exploring new ways to go about our planet's resources. This summer, the construction of the house was completed. About 15.000 kilo waste was upcycled into new building materials. The result of this journey can be seen below (photo's by Ossip).

Visiting the factory (photo: StoneCycling)

Visiting the factory (photo: StoneCycling)

Selecting the components for the new brick (photo: StoneCycling)

Selecting the components for the new brick (photo: StoneCycling)

WasteBasedBricks used in this project

Caramel Sliced

Caramel Sliced

Caramel Raw

Caramel Raw

 

Client: Architectuur Maken
Location: Rotterdam

Upcycled waste: 15.000 KG

TrueTalker - Pavilion in Amsterdam

This spring, the city of Amsterdam is host to the European Union. On the Marineterrein politicians discuss and decide on Europe’s future, under bright artificial light, with cameras and microphones registering each and every word. 

 

In reaction, at the nearby temporary campus FabCity, Studioninedots built with StoneCycling a pavilion with a fireplace right in the heart of it. Because a good campfire triggers big ideas and storytelling everyone is invited to sit down, relax and share warming, unreasonable, crazy, unimaginable and hilarious ideas at The TrueTalker.

Photos by Peter Cuypers

The True Talker is a cone-shaped pavilion that consists of one wall twisting around itself, triggering people to come in and explore the core. The solid but transparent structure is made from StoneCycling’s innovative and circular WasteBasedBricks.

During the day, the open brick pattern creates a play of light within the volume – in the dark the pavilion’s surroundings are illuminated from the fire inside, presenting itself as a beacon.

This is the place to sit down, relax, and exchange ideas. Everyone is invited to come to FabCity, to sit down at the heart of The TrueTalker and share ideas on the future of Europe, the world, mankind or anything else. To trigger even more stories a series of events is initiated, find the overview here.  

The TrueTalker was on show in Amsterdam until 26 June 2016. After the 26th the TrueTalker was moved to a new location. Check out the video here. 


Initiators: StoneCycling & Studioninedots
Architectural design: Studioninedots

Client: EuropeByPeople / FabCity / NL EU 2016
WasteBasedBrick: Caramel Raw & Sliced

Dimensions: height: 4 meter, width 3 meter, depth 3,5 meter

Partners: SBB Smit’s Bouwbedrijf B.V., IC Netherlands B.V., St. Joris Keramische Industrie, Saint-Gobain Weber Beamix B.V., Amsterdam Academy of Architecture, FabCity

For press release and photo's please contact us at media[at]stonecycling.com