Award-Winning Facade at Sands End Arts & Community Centre in London || StoneCycling

Prijswinnende Gevel bij Sands End Arts & Community Centre in Londen

Duurzaam Community Centrum

Mæ Architects heeft een nieuw kunst- en gemeenschapscentrum gebouwd in Fulham, West-Londen, op de huidige locatie van Clancarty Lodge in de noordwestelijke hoek van South Park.

Het centrum is ontworpen om geschikt te zijn voor een breed scala aan gebruikers; het verstrekken van een café, ruimtes voor sociale en educatieve functies, clubs, evenementen en speciale kinderdagverblijven.

Met dit niveau van toegankelijkheid en voorzieningen is het een omgeving die de sociale integratie binnen de gemeenschap bevordert en zo sociaal isolement tegengaat.

De gemeenteraad van Hammersmith en Fulham had vanaf het begin een ambitieuze opdracht: ze wilden een kunst- en gemeenschapscentrum ontwerpen dat duurzaam was, zowel wat betreft de constructie als het potentieel om in de toekomst inkomsten te genereren. Om aan de opdracht te voldoen, heeft Mæ het gebouw zo ontworpen dat in totaal meer dan 35% van het bouwmateriaal bestaat uit gerecycled materiaal, met een CLT-houtstructuur die op verantwoorde wijze is gewonnen en een inherent lage opgenomen energie.

Vooruitkijkend na de gebruiksduur van het gebouw, heeft Mæ ook nagedacht over het terugwinnen van materialen, waarbij ze bouten in plaats van lijm verkozen als structurele bevestiging om ervoor te zorgen dat sommige materialen kunnen worden teruggewonnen.

Locatie
Londen, Verenigd Koninkrijk
Ontwerp
Mæ Architects
Toepassing
Gevels

Impact

Afval geupcycled met dit project 28.000 kg
Award-Winning Facade at Sands End Arts & Community Centre in London || StoneCycling

Op Maat Gemaakte Nougat WasteBasedBricks®

Door zich tot StoneCycling te wenden, heeft Mæ effectief een project ontworpen dat meer dan 28 ton potentieel bouwafval materiaal upcycled.

De Nougat WasteBasedBricks® zijn speciaal gemaakt voor Sands End en gebaseerd op de individuele behoeften van het ontwerp.

StoneCycling WasteBasedBricks® - Nougat Shade

Meer over Sand’s End

Het nieuwe centrum, gelegen aan de rand van het park, grenst aan de 1903 Lodge, een belangrijke markering die de aankomst in het park aangeeft. De detaillering van de houten faience aan de buitenkant en het dak zijn kenmerkend voor de Londense park gebouwen uit die tijd. Daarom behield Mæ het logegebouw en herbestemde het als een kunstruimte, waarrond de nieuwe toevoegingen worden geregen, waardoor een reeks nieuwe interne en externe ervaringen ontstaat.

De toevoegingen zijn ontworpen om ondergeschikt te zijn aan de lodge, met een schaal en massa die een ensemble van vormen creëert die het uitzicht op de bestaande lodge vanuit zowel de straat als in het park omlijsten.

Het driehoekige dak vormt referentie-kasconstructies die vroeger in South Park en in Fulham Palace stonden en die Mæ uit de archieven heeft opgegraven. Lichtbeglazing draagt ​​ook bij aan dit effect door licht van boven de bestaande Victoriaanse omtrekmuur naar binnen te trekken zonder er afbreuk aan te doen.

Naast het Arts and Community Centre werd een reeks nieuwe openbare ruimtes gecreëerd, in volgorde van straat tot park. Elke ruimte heeft zijn eigen uitgesproken en intieme karakter.

Het landschapsontwerp is geïnspireerd op exotische kwekerijen en het voormalige tuinbouw gebruik van het terrein, waar structuur en landschap nauw met elkaar verweven waren.

Wanneer de eerste gebruikers het entreeplein betreden, is dit een moment van oriëntatie dat de overgang van de straat naar de gastvrije omgeving van het nieuwe centrum en het achterliggende park bepaalt. Van daaruit gaat de voortgang naar een lobby in het hart van het centrum, die het café, de gemeenschappelijke ruimte, de hal en andere voorzieningen met elkaar verbindt.

De binnenplaats en terrassen van de Lodge vormen het derde deel van de reis en bieden zitplaatsen buiten naast het nieuwe café. Nieuwe bomen, natuurgebieden met wilde dieren, verticale beplanting, heggen en muren van leefgebieden zullen gevlekte schaduw creëren en de lokale biodiversiteit vergroten.

Langs deze route verenigt een mengsel van bakstenen straatstenen en grind de oppervlakken binnen de site en het park daarbuiten, terwijl het bijdraagt ​​aan een duurzame drainage strategie.

De materialiteit van het interieur wordt gedreven door het beeld van het soort lichtgewicht constructies die kassen omsluiten, wat het idee versterkt dat de toevoegingen zijn ontworpen om ondergeschikt te zijn aan de lodge.

Het gebruik van een houten dakconstructie geeft een natuurlijke lichtheid aan de ruimte. Deze binnenruimtes worden verlicht door grote op het noorden gerichte lichtbeglazing om een ​​consistente lichte omgeving te bieden voor interne activiteiten.

Intern versterkt het gebruik van de houtstructuur en de omhulling van het hout de duurzame agenda achter het project, terwijl het de ruimte een zeer tactiele kwaliteit geeft.

Award-Winning Facade at Sands End Arts & Community Centre in London || StoneCycling

Onderscheidingen

JULI 2018 – Sands End Arts and Community Centre won de New London Awards 2018! De overwinning wordt erkend in de niet-gebouwde sectie van de categorie “Culture & Community” bij de prijzen die de beste voorbeelden van maatschappelijke projecten voor lokale bewoners en internationale bezoekers willen verdedigen.

Award-Winning Facade at Sands End Arts & Community Centre in London || StoneCycling
Credit: Juli Richter

Media

  • 30 architectural projects across the UK capital get crowned winners of the 2018 New London Awards [bustler.net]
  • 2018 New London Awards shortlist shows off the capital’s best new projects [archinect.com]
  • Building work to start on the new Sands End Arts and Community Centre [capitalwestlondon.co.uk]

 

Mæ Architects heeft effectief een project ontworpen dat meer dan 28 ton potentieel bouwafval materiaal upcycled.