Grootschalige Gevels van Afval bij 5TRACKS Breda - StoneCycling

Kleurrijke Gevels met Impact bij 5TRACKS Breda

Gevels van Bouwafval

Wonen, werken, een hotel, park, horeca en winkels: het komt allemaal samen in 5TRACKS, op een toplocatie in hartje Breda, naast het station en dichtbij autowegen.

StoneCycling’s steenstrips, gemaakt van hoogwaardig hergebruikt bouwafval, worden voor het eerst op deze grote schaal toegepast in Nederland.

 

Cover Credit: MIR en Piktorial

Impact

Afval geupcycled met dit project 385.519 kg

Verduurzaming Versnellen.

Met als doelstelling ‘wonen en werken voor de nieuwe generatie’ is duurzaamheid bij de bouw van 5TRACKS topprioriteit.

De keuze voor een duurzame gevel voor 5TRACKS past naadloos binnen de ambitie van Nederland om in 2050 een volledig circulaire economie te hebben én de duurzame ambitie van TBI, waarvan Synchroon en J.P. van Eesteren beide onderdeel zijn. “We willen de verduurzaming van de bouwsector versnellen, onder andere door in 2030 het gebruik van primaire grondstoffen in onze projecten te halveren”, aldus Marco Peppel, directievoorzitter van J.P. van Eesteren. “Met de gevel van 5TRACKS voldoen we daar nu al aan.”

In de steenstrips van StoneCycling wordt onder meer bouwpuin en sloopafval verwerkt. Daarmee wordt een bijdrage geleverd aan het verminderen van een van de grootste afvalstromen ter wereld: de bouw en industrie samen zijn verantwoordelijk voor 30 procent van alle afval. Henri van Dam, directeur Synchroon: “We hopen met dit initiatief collega’s in de sector te inspireren om ook de verduurzaming te versnellen.”

Grootschalige Gevels van Afval bij 5TRACKS Breda - StoneCycling
Credit: MIR en Piktorial

Façade Fascinatie

Voor dit project ging de klant op zoek naar bouwmaterialen in een specifiek kleurenpalet en nam daarom contact op met GDS Keramiek, die een heel breed assortiment hebben. Lopend door de showroom met de architect viel hun oog op de steenstrips van StoneCycling in precies de juiste kleuren. Toen bleek dat deze ook nog voor minimaal zestig procent uit afval worden gemaakt, was de keuze snel gemaakt.

De architecten van Shift en Powerhouse Company hebben het uiterlijk van de gebouwen lichter gemaakt door een enkele kleur en een ingetogen materialenpalet te gebruiken – voornamelijk baksteen en getint beton. Om interesse toe te voegen en de gebouwen een vriendelijk, menselijk tintje te geven, hebben ze een reeks complexe patronen in baksteen bedacht die in verschillende ‘patches’ worden gebruikt om de gevels tot leven te brengen.

Toegepast op de gevel, bereiken de bakstenen een genuanceerd effect dat subtiel maar eindeloos interessant is, met een warme textuur.

StoneCycling WasteBasedBricks® - Nougat Contrast
Nougat WasteBasedBricks®
StoneCycling WasteBasedBricks® - Pistachio Materials
Pistachio WasteBasedBricks®

WasteBasedSlips®: Duurzaam in Productie en Transport.

Toepassing van WasteBasedSlips® (Aangepaste Nougat, Pistachio en Orange, allemaal in een 50/50 mix van Raw en Sliced afwerking) in de facades van de drie gebouwen van het multifunctionele complex betekent het hergebruik van 18 kilo hoogwaardig afval per vierkante meter gevelbekleding. Voor alle gevels samen, loopt de teller op naar 385.519 kilo. En dat is dus ook de hoeveelheid besparing aan ruwe grondstoffen.

In tegenstelling tot traditionele productie, worden er door StoneCycling vier steenstrips uit één baksteen gehaald, in plaats van twee. Dat betekent dat het materiaal in zijn geheel wordt gebruikt en er geen sprake is van afval. Daarnaast wordt de CO2-uitstoot van de productie van deze WasteBasedBrick® gecompenseerd door de aanplant van bomen. In de toekomst wil men het bakproces CO2-neutraal maken en overschakelen op waterstof.

Ook tijdens het vervoer van de 11.000 vierkante meter aan steenstrips naar het terrein staat duurzaamheid centraal. Zo worden de strips niet in piepschuim verpakt maar in herbruikbare plastic kratjes die eerder voor boodschappen dienstdeden. Bij iedere levering worden de lege kratjes retour genomen. Zo wordt voorkomen dat vrachtwagens lege kilometers rijden.

Grootschalige Gevels van Afval bij 5TRACKS Breda - StoneCycling
Proefwanden met WasteBasedSlips®

Milieu, Sociaal en Bestuur

Voor huurders van kantoorruimte in 5TRACKS Breda is de duurzame, innovatieve gevel een extra pluspunt, boven op de gunstige ligging ten opzichte van OV en autowegen, de faciliteiten en ruimte voor ontmoeting, de hoogwaardige afwerking en flexibele indeling.

Bovendien wordt 5TRACKS gebouwd vanuit de ambitie om aan WELL Platinum te voldoen, het certificaat voor een gezonde en duurzame werkomgeving.

Het belang van duurzaamheid wordt immers groter – denk aan het behalen van Environmental, Social & Governance-doelstellingen (ESG) en de toenemende waarde die jong talent aan duurzaamheid hecht bij het bepalen van de keuze voor een werkgever.

Grootschalige Gevels van Afval bij 5TRACKS Breda - StoneCycling
5TRACKS in aanbouw - Credit: J.P. van Eesteren

Baksteen gebruikt in complexe patronen verenigt ons ontwerp. We zijn erg trots op dit metselwerk, dat fris, rijk en door-en-door duurzaam is.

Dik Houben, Projectleider, Architect bij Powerhouse Company