StoneCycling logo StoneCycling logo
StoneCycling || Dok1620 in Amsterdam, The Netherlands

DOK1620 in de Eerste Circulaire Wijk van Amsterdam

Innovatief & Ongepolijst

Zoals je wellicht al weet, heeft Amsterdam een sterke circulaire ambitie. Een van zijn buurten, Buiksloterham, zet al stappen om deze visie tot leven te brengen: het wordt de eerste circulaire wijk van Amsterdam.

Letterlijk op een steenworp afstand van ons kantoor (we houden van een goede woordspeling), was WE Architecten al vanaf het begin bekend met de missie van StoneCycling. Dit project bood eindelijk de mogelijkheid om samen te werken.

Buiksloterham is een voormalig industrie- en havengebied, gelegen aan de oevers van het IJ in Amsterdam-Noord. Het gebied staat bekend om zijn stoere karakter en wordt steeds meer een bruisende stadswijk waar je kunt wonen, werken en ontspannen.

De circulaire ambities maken dit stukje Amsterdam tot een regio voor pioniers. In 2009 is het bestemmingsplan vastgesteld en in 2010 kwamen de eerste zelfbouwkavels op de markt.

Buiksloterham is de eerste wijk in de stad waar toekomstige bewoners de keuze hebben uit flexibel modulair bouwen. Hierdoor kunnen de woningen worden aangepast aan hun specifieke woon- en werkwensen.

Alle gebouwen zijn toekomstbestendig; gemaakt van gerecyclede of duurzame materialen en met demontabele frames, zelfvoorzienend en energieopwekkend.

Locatie
Amsterdam, Nederland
Klant
Privé
Ontwerp
WE Architecten
Toepassing
Gevels
Meer info

DOK1620

Impact

Afval geupcycled met dit project 4.600 kg
StoneCycling || Dok1620 in Amsterdam, The Netherlands

Circulaire Stadshuizen

Het pand waar we aan hebben meegewerkt maakt deel uit van een rij van 5 nieuwbouw urban chic herenhuizen genaamd DOK1620, gerealiseerd door bouwbedrijf Bouwbedrijf de Vries Leeuwarden.

WE Architecten heeft een ontwerp gemaakt voor vijf eengezinswoningen van circa 168 tot circa 180 vierkante meter met een werkfunctie (een eis in het bestemmingsplan), met een hoge mate van variatie, flexibiliteit en duurzaamheid.

Er is een architecturale Toolbox samengesteld, een soort Lego Box, met een aantal gestandaardiseerde robuuste gevelelementen die veel variatie mogelijk maken.

Toekomstige bewoners kunnen kiezen uit een palet van indelingen binnen de gevelkozijnen, materialen, verdiepingshoogten, dakvormen en buitenruimtes. De Toolbox maakt naast afwisseling en flexibiliteit ook modulair bouwen mogelijk.

Toekomstige bewoners kunnen op verschillende momenten in het proces stappen en een woning maken die past bij hun specifieke wensen.

Met een sterke focus op duurzaamheid krijgen de vijf woningen zonnepanelen, balansventilatie met warmteterugwinning en lage temperatuur vloerverwarming.

De tuinen krijgen een regenton en waar mogelijk worden de daken bedekt met sedum dat als waterbuffering fungeert.

StoneCycling || Dok1620 in Amsterdam, The Netherlands
StoneCycling || Dok1620 in Amsterdam, The Netherlands

Introductie Pistachio

De vijf woningen zijn stuk voor stuk uniek, maar vormen toch één geheel. De gevels van de huizen zijn bekleed met gerecycled materiaal of materialen die gemakkelijk te recyclen zijn. Dit resulteert in een kleinere CO2-footprint, met als leuke bijkomstigheid dat de materialen onderhoudsarm zijn.

DOK20 is het enige huis met vertrouwd metselwerk, maar met een twist. Zo zijn ze in een blokverband gerangschikt en hebben de verdiepte vlakken in de gevel een patroon met reliëf.

Met trots kunnen we melden dat we voor dit project voor het eerst onze Pistachio WasteBasedBrick® als gevel hebben mogen gebruiken!

Er is optimaal gebruik gemaakt van een dikformaat baksteen (210 * 100 * 65 mm) waaruit 14 verschillende vormstenen zijn gesneden. Daarbij worden alle hoeken en nissen van het gebouw bedekt met de door en door vormeling.

Door het gebruik van steenstrips wordt het materiaalgebruik aanzienlijk verminderd. Samen met de platen waarop ze worden aangebracht, hebben de gevels dezelfde eigenschappen als gewoon metselwerk.

Alle materialen die in DOK1620 worden gebruikt, zijn verwerkt in een materialenpaspoort (Madaster) , zodat de eigenschappen bij hergebruik later terug te vinden zijn.

StoneCycling WasteBasedBricks® - Pistachio Custom Sizes
Credit: Amy van der Horst

Duurzaam en Energie-Efficiënt Leven

Juist vanwege het ongepolijste karakter hebben zich de afgelopen jaren steeds meer creatieve ondernemers, ondernemende bewoners en hippe food outlets gevestigd in Buiksloterham. 

In de buurt bevinden zich diverse scholen, winkels en een sportschool en culturele hotspots als het EYE Filmmuseum en de NDSM-werf.

Met de gratis pont steek je het IJ over en ben je in minder dan 15 minuten in het centrum van Amsterdam. Vanaf metrohalte Noorderpark van de Noord-Zuidlijn ben je in slechts 10 minuten in het centrum.

Verspreid over de wijk zorgen slimme oplossingen voor een milieuvriendelijke leefomgeving. Zo is het gebied gescheiden van fossiele brandstof door de aansluiting op stadsverwarming en verlichten led-lichtbronnen het straatbeeld. Andere oplossingen zijn onder meer het bufferen van regenwater en het gebruik van grijswater en cementvervangers.

Het project van DOK1620 wordt in 2021 opgeleverd. De gebiedsontwikkeling van Buiksloterham loopt tot circa 2030.

StoneCycling || Dok1620 in Amsterdam, The Netherlands

Media

First Circular Neighbourhood - DOK1620 in Amsterdam || StoneCycling
First Circular Neighbourhood - DOK1620 in Amsterdam || StoneCycling

We wilden een gevel creëren waar zo min mogelijk materiaal onnodig wordt gebruikt. We stelden voor om de steen als een cake te snijden en als stroken te gebruiken. Bij StoneCycling vonden we een gerecyclede baksteen waarin ook de 60% afval duidelijk zichtbaar is. Het ziet er niet alleen goed uit, maar vertelt het verhaal van afval dat een nieuwe, waardevolle bestemming krijgt.

Erik De Vries, WE Architecten

Bij het ontwerp stond duurzaamheid voorop. We hebben gekozen voor materialen die geen milieubelastende coating nodig hebben. Een bewuste keuze, net als de andere duurzaamheidsmaatregelen.

Erik De Vries, WE Architecten