StoneCycling Parel in de Polder, Netherlands

Duurzaam Kantoor: Parel in de Polder, Nederland

Bio-Based & Waste-Based Bouwen

Bouwbedrijf en ontwikkelaar De Vries en Verburg breidt haar kantoor in het Zuid-Hollandse Stolwijk uit, en wel met een volledig houten, circulair en energieneutraal gebouw naar ontwerp van Kolpa Architecten: “De Parel”.

De gevel, interieurelementen en de afwerking zijn daarnaast uitgevoerd in biobased en hergebruikte materialen, waaronder Mint WasteBasedBricks en Pepper Honed BioBasedTiles van StoneCycling.

Het project voorziet niet alleen in de toegenomen behoefte aan werk- en overlegplekken van het kantoor, maar laat ook zien wat technisch mogelijk is als de duurzame lat hoog genoeg wordt gelegd.

Locatie
Stolwijk, Nederland
Producten

Impact

Afval geupcycled met dit project 17.381 kg
StoneCycling Parel in de Polder, Netherlands
Mint WasteBasedBricks

Circulaire Ambitie

Eind 2021 werd gestart met het ontwerp, waarbij hoge ambities werden meegegeven aan de architect. Zo is biobased en remontabel bouwen het uitgangspunt en dient de indeling van het nieuwe kantoor flexibel en aanpasbaar te zijn.

De ambities om een gezond, integraal duurzaam en Paris-proof gebouw te ontwikkelen, zijn vertaald naar WELL v2 Platinum- en BREEAM-NL Outstanding certificering en een ‘Whole Life Carbon’ footprint van <200kg CO2/m2 als meetbare doelen. De MPG-ambitie is 60% ambitieuzer dan de eis uit het Bouwbesluit.

Om de high-end ambities te halen, wordt ingezet op low-tech duurzame ontwerpoplossingen; niet stijf en geregisseerd, maar ademend en interactief.

De gevel en het interieur worden afgewerkt met biobased en hergebruikte materialen. Zo zijn de luifels gemaakt van biocomposiet (en bovendien bekleed met mossedum), bestaat het basement uit gerecyclede baksteen van StoneCycling en is de vliesgevel is vrijwel volledig geproduceerd met circulaire materialen, waaronder hergebruikt aluminium.

Bijzonder aan de WasteBasedBricks van StoneCycling binnen dit project is het gebruik van een langformaat baksteen in combinatie met een waste-based glazuur genaamd “Mint”.

Daarnaast zal ook voor de eerste keer in Nederland de BioBasedTiles worden toegepast als binnenvloer.

StoneCycling Parel in de Polder, Netherlands
Credit: Kolpa Architecten

Innovatief Ontwerpen

De Parel is sterk verbonden met de plek waar het gebouw staat; het hart van de Krimpenerwaard. Vanuit het gebouw ervaar je de polder op elke verdieping anders door de panoramische uitzichten en de groene luifels. Vanaf het terras is het gebouw ook fysiek verbonden met een stuk van de polder.

Het gebouw biedt straks ruimte aan een aantal functies, zoals kantine, werkcafé en werkatelier. Maar ook vergaderruimtes en werkplekken zijn in het kantoor te vinden.

De verdiepingen zijn vrij indeelbaar dankzij het modulaire CLT-skelet en de toepassing van een verhoogde vloer waaronder de installaties liggen. De houten constructie is door het hele gebouw duidelijk zichtbaar in het interieur.

Uniek in het ontwerpproces zijn de interdisciplinaire ateliers; een intensieve samenwerkingsvorm waarbij alle betrokken partijen in een vroeg stadium al samen, integraal naar het ambitieuze doel toewerken.

Het resultaat? Een efficiënt en effectief ontwerpproces, nieuwe combinaties en verrassende innovaties.

Met Parel in de Polder wordt laten zien dat duurzaamheid, innovatie en esthetiek hand in hand kunnen gaan. Het kantoor wordt niet alleen een visitekaartje voor het bedrijf, maar ook een inspiratiebron voor toekomstige bouwprojecten.

StoneCycling Parel in de Polder, Netherlands
Credit: De Vries & Verburg
StoneCycling | BioBasedTiles® | Pepper Polished
Pepper Honed BioBasedTiles
StoneCycling Parel in de Polder, Netherlands
Mint WasteBasedBricks
StoneCycling Parel in de Polder, Netherlands